Nechte se odměnit za váš nákup. Věrní zákazníci jsou pro nás to nejcennější, a proto odměňujeme registrované zákazníky, kteří se k nám vracejí.

ŽÍT NABOSO?

ŽÍT NABOSO?

Byla jednou jedna noha. Byla bosá a svobodná. S mistrovskou dokonalostí ovládala svých 200 000 nervových zakončení, 33 svalů, 28 kostí a 19 šlach na jednom chodidle. . Její nervová zakončení uměla rozpoznat všechny druhy povrchů. S radostí se pohybovala v písku, s přehledem zvládala chůzi po lese či kamení. Pak přišla bota, aby ji chránila. A noha se rozmazlila a zlenivěla. Začal jí vadit chlad a horko, na některé svaly zapomněla a přestala tlumit nárazy. A tak začalo chřadnout tělo.

To ale ještě není všechno. Tahle pohádka stále ještě může mít šťastný konec. Záleží na nás. Začíná přeci léto! Zahrady a parky se zelenají přívětivou svěží trávou, teplota vyzývá k odhalování a vy nemusíte odkládat jen bundy a dlouhé nohavice, ale - sem tam - i boty.

ZDRAVĚ NEBO TRENDY?

Chůze naboso zažívá v posledních letech obrovský boom. „Bosé stezky“ vyrůstají zejména na turisticky frekventovaných místech jako houby po dešti, příručky o chůzi bez bot patří v knihkupectvích k vyhledávanému zboží, na sociálních sítích se svolávají skupiny příznivců „bosé“ filozofie. Základem tohoto trendu je poznatek, že špatně obutá noha ztrácí svou funkčnost a to má vliv na celé tělo. Takovou zkušenost má i Jiří Hromádko, sportovec a majitel obchodu VIVOBAREFOOT Concept Store v Hradci Králové: „V mém případě se jednalo o problém s bolestmi zad a kolen, který mne přivedl do světa barefoot. Chtěl jsem pro své zdraví něco udělat. Naboso v městské džungli plné nástrah se mi chodit nechtělo. A bolesti opravdu časem zmizely. Boty neřeší totiž jen problémy s chodily, jak si spousta lidí myslí, ale také správné držení těla, špatné návyky při chůzi a spoustu dalšího. Naučí Vás správnosti přirozeného došlapu.“

Odborníci na bosou chůzi radí začít postupně. Zprvu stačí zout boty občas v parku, vnímat nerovnosti i rozdílnou teplotu různých povrchů. I v případě, že zvolíte barefoot obuv, je potřeba nohu potrénovat, jak říká Jiří Hromádko: „Rozhodně bych nedoporučoval první výběr bot takový, že bych v nich chtěl začít okamžitě běhat. Je potřeba dát nohám a tělu čas na postupné a klidné zvyknutí, podobně jako je to s tréninkem v jakémkoliv sportu. Taky hned nezačnete závodit!“

PO STRNIŠTI BOS.

Cvičení pro bosé nohy můžeme pojmout jako rodinnou zábavu na dovolené či společných výletech. Kdo vydrží víc? Zkusme chůzi po jehličí, kamenech nebo kládách stromů. Po opatrných krocích můžeme přejít do skoku či běhu. Nejvyšší level pak může být procházka po posečeném obilném poli, v duchu posledního filmu Jana Svěráka. Zvládli jste to? Nezapomeňte se odměnit!

Až se vrátíte z dovolené, možná vám v botech bude příliš těsno a budete hledat alternativu. Tu nabízí například právě VIVOBAREFOOT Concept Store na Třídě Edvarda Beneše v Hradci Králové. „Naše boty mají patentovanou, 3 mm ultra tenkou flexibilní podrážku s ochranou odolností proti propíchnutí. Zároveň přes ně, ale cítíte nerovnosti, jako jsou kořeny, kameny,...časem dokonce i spárování mezi kachličkami. Nohy se brzy stanou mnohem citlivější a vy se budete moci pohybovat svobodně bez omezení, jako by jste byli naboso.“ Vysvětluje Jiří Hromádko.

KOLEKCE VIVOBAREFOOT


KOČKA NEBO PES?

Spor o to, zda nosit boty, či chodit bos se rozhořel prakticky okamžitě poté, kdy začal trend nahých nohou nabývat na síle. Zatímco jeho příznivci tvrdí, že chůze naboso stimuluje nervovou soustavu, akupunkturní body, podporuje krevní oběh a imunitní systém, oponenti si myslí, že aby se nožní klenba dobře vyvíjela, potřebuje noha dobrou podporu a stélku. Na to reaguje druhá skupina tím, že je to podobné, jako nosit sádru na zdravé končetině, která v důsledku toho ochabne.

Nesporným faktem však je, že mnozí výrobci tradiční obuvi se potichu hlásí k návratu k přirozenosti. Jejich boty se stávají lehčí, prodyšné, s tenčí a pružnější podrážkou. Úzké špičky a nepřirozené tvary nahrazují komfortnější rozměry, které jsou více odpovídající anatomii nohy.

Nakonec i nedávno odvysílaný dokumentární film SHOESPIRACY , vytvořený ve spolupráci s Fable Films, vás vyzve k tomu, abyste přemýšleli jinak o svých botách, o možných negativních účincích obuvi na nohy, o způsobu, jakým se pohybujete, a především o vašem zdraví.  



Každopádně ať už stojíte na jednom, či druhém břehu a vaše nohy jsou holé či obuté, nezapomeňte, že nejdůležitější je, jak se cítíte. Nebojte se, ale zkoušet nové věci, třeba jen proto, abyste se ujistili, že váš názor je pro vás ten správný. Tak tedy, užívejte léto!

Článek napsala pro Královský magazín QUARTIER Lucie Chytilová