Nechte se odměnit za váš nákup. Věrní zákazníci jsou pro nás to nejcennější, a proto odměňujeme registrované zákazníky, kteří se k nám vracejí.

ECO OBUV vyrobena z plastových lahví

Vivobarefoot recykluje řadu PET lahví do výrobků v podobě vysoce odolných bot. Jeden pár tak může obsahovat až 17 plastových lahví.

V roce 2017 se každou minutu prodalo 1 milion plastových lahví na světě.

Méně než polovina z nich byla recyklována. A většina z nich teď zatěžuje oceán a hlavně živočichy v něm.

5c3b415f4aef7

ZDRAVÉ NOHY. ZDRAVÁ PLANETA.

Plast je pozoruhodný materiál. Je poddajný, odolný a z finančního hlediska dostupný materiál. Na první pohled nám usnadňuje život. Nemusíme vracet sklo a řešit přenos potravin a produktů. Stali jsme se díky němu pohodlnými. V dnešní době ho je však na světě tolik, že bychom si s jeho užíváním měli uvědomit i jeho ničivé následky na životní prostředí.

Kolem 5 bilionů kusů plastu se v současné době nachází v našich oceánech. Klíčovým viníkem tohoto problému je každodenní kupování plastových lahví apod.

5c3b3a20e34e0

Většina těchto lahví je vyrobena z polyethylentereftalát, známého pod zkratkou PET, který se rozkládá více než 400 let. V roce 2017 statistky odhadly, že lidé koupí každou minutu 1 milion těchto lahví.

Všichni jsme obeznámeni kritickým dopadem našeho produkování plastů na přírodu a její obyvatele. Živočichové na celém světě jsou ovlivněni naším nezodpovědným plýtváním. Mnoho důkazů vědci nalezli při zkoumání obsahu žaludků mořských živočichů, jako jsou velryby, želvy nebo albatrosi. A mnohé další děsivé případy zaklíněných živočichů oceánu v odpadu, sítích apod.

A pokud se někdo nezajímá o život zvířat, měl by si uvědomit, že je, společně se všemi mikroplasty, které se nacházejí v jejich těle, pravděpodobně sní a tím dostává jedovaté plasty i do svého organismu.

Nejvíce pozoruhodná je skutečnost, že materiál PET je vysoce recyklovatelný, ale méně než polovina lahví koupených v roce 2016 byla shromážděna k recyklaci a pouze 7% shromážděných obalů se změnilo v nové lahve.

5c3b3c3dc7cbb

Ve VIVOBAREFOOT se snažíme obrátit tuto situaci při výrobě našich produktů a zvyšováním povědomí o tomto problému, sběrem použitých plastových lahví a jejich začleněním do odolné, všestranné a zdravé obuvi. Zdravé nohy, zdravá planeta.

Mimo použité materiály je také důležité zvážit použití, výkon a trvanlivost. V roce 2015 jsme vyvinuli a představili naše materiály Eco-Canvas a Eco-Suede, kdy každý z nich využívá 50% recyklovaného PET, což nám přineslo skvělou alternativu ke kůži a zároveň jsme zachovali trvanlivost a výkonnost materiálu.

V roce 2018 jsme zavedly více recyklovaných vláken do více než 50% naší veganské řady, včetně eko síťových svršků v botách Primus a Motus. Na obzoru i s nejrůznějšími novými inovacemi materiálů včetně boty vyrobené téměř výhradně z rostlin!

 

"Věříme, že perfektní boty mají minimální zásahy do přirozeného pohybu a minimálního dopadu na životní prostředí. Vivobarefoot obuv je zdravá pro vás a zachovává i zdravou planetu. Materiály jsou jedním z kroků naší výzvy, je to malá pomoc jak udělat botu ještě více minimalistickou.“
- ASHER CLARK, KREATIVNÍ ŘEDITEL

 

5c3b3ab18774f

JAK TO DĚLÁME?

Láhve se omyjí a odstraníme štítky. Následně se lahve rozdrtí a přeměnění na granule, které se roztaví, extrudují a protahují přes válce do dlouhých vláken. Tato vlákna se otáčejí do tvárné, odolné příze, která může být tkaná, aby vytvořila funkční pracovní materiál ideální pro výrobu obuvi.

Změna vztahů k materiálům, poškozující životní prostředí, je cesta, kterou musíme jít všichni společně. Musíme plastové materiály recyklovat, abychom vytvořili lepší budoucnost na Zemi.