Nechte se odměnit za váš nákup. Věrní zákazníci jsou pro nás to nejcennější, a proto odměňujeme registrované zákazníky, kteří se k nám vracejí.

David a jeho test VIVOBAREFOOT na OCR

David Snopko je závodník a kamarád závodící za team Shybuj.cz, kterého podporujeme v jeho sportování i my. Do jeho závodního zaměření patří také nyní velmi populármí závody Obstacle Course Racing (dále jen OCR“). Pokud nevíte co jsou závody OCR, tak je to ten typ překážkových závodů kdy v cíli budete špinaví, mokří, vyčerpaní, ale šťastní. Oheň, bahno, ledová voda, bolest, vyčerpání, to je jen zlomek toho, s čím se musí účastníci extrémních překážkových závodů na trati vyrovnat.

A nyní už pár slov přímo od Davida.

  5d7bdd365c670

Když jsem se začal víc zajímat o běhání...

První, co bylo potřeba vyřešit, byla vhodná obuv. Vyzkoušel jsem několik různých značek, až jsem se dostal k nabídce VIVOBAREFOOT. Popravdě – zpočátku jsem tomu moc nevěřil a nevěřícně chodil okolo. Bota bez tlumení? Široká? Na moji uzoučkou nožičku? Nesmysl. Když se však v řadách mých známých začali ozývat pochvalné recenze, rozhodl jsem se vyzkoušet je také. Prvním modelem, který se dostal do mého hledáčku, byl Trailfreak. Elegantní, nenápadná bota, jemný drapák na podrážce. Lehká, pružná a… naprosto skvělá v terénu. Tuto botu jsem používal na hladké běhy na všech typech povrchů, občas jsem si v ní střihl běžeckou část terénního triatlonu.

   

5d7bd6ba26be0

Zlom... s Vivama na OCR!

Na OCR závody jsem však stále používal jinou značku obuvi. Letos však nastal bod zlomu! Rozhodl jsem se otestovat nový model obuvi VIVOBAREFOOT Primus Trail SG. Je to i tím, že od chvíle, kdy jsem viděl video při nástupu této boty na trh, jsem po nich podvědomě pokukoval. Tak po mohutném vybírání padla volba zrovna na tento model. 
A když do přírody, tak v zelené kombinaci. Aby svatba Primusu a OCR nebyla od začátku Hardcore, volba závodu padla na Gladiator Race konaný v Josefově. 

Řekněme si tedy něco k botě samotné:

Pokud jste nikdy takzvanou bosou obuv nedrželi v ruce, překvapí Vás dvě věci – šířka a měkkost. Tato bota má ještě jednu zvláštnost – nemá jazyk. Do boty se leze jako do ponožky přes pružný krček. Chvíli si na to budete zvykat, ale zase člověk ocení, že se do boty jen tak něco nedostane. Když botu obujete, zjistíte, že okolo paty pěkně nohu obemkne, naopak přední část chodidla a Vaše prsty budou ne jako v obýváku, ale jako v letištní hale. Rozhodně doporučuji klaustrofobikům. Botku na nohu přitáhnete zadrhovadlem (pokud Vám nesedí, nebo se zničí, zalovte v krabici – najdete tam standardně přibalené tkaničky). Takže utáhneme a jdeme na první proběhnutí.

Člověk naprosto bez zkušenosti s bosou obuví by měl nejprve vyrazit na procházku a k běhu se postupně dopracovat. Vím, spousta OCR běžců má naběhané obrovské porce kilometrů. Tohle je ale o úplně jiném prožitku a absence tlumení nese okamžité následky – zpočátku nohy bolí. Za jedno se smiřují s větší absorbcí otřesů, za druhé začínají pracovat jiné skupiny svalů a celá Vaše noha se probouzí k životu. Když si zvyknete, je načase vyrazit na závodní dráhu.

OCR závody jsou specifické jak povrchem trati, kde se střídá asfalt, louky, lesy, voda, bahno, oranice atd.., ale také překážkami – ať již jsou dřevěné, kovové, plastové, provazové,… Je toho mnoho, co musí bota umět zvládnout. A k tomu všemu samozřejmě nohu ochránit před zraněním.

BOTY

VIVOBAREFOOT PRIMUS TRAIL SG

Jak obstály v samotném závodě!

   

Bota díky nulovému dropu a velmi široké špičce umožňuje běh jako kdyby jste byli bosí, přesto nohu chrání před poraněním (kamení, kořeny, prosmeknutí,…). Na druhou stranu umožňuje perfektní čitelnost terénu a donutí člověka k naprosto jinému držení těla, než odpružená obuv. Obojí ubírá drahocenné vteřinky z běžeckého času. Když jsem nastupoval na start Gladiátora, tohle všechno jsem věděl. Jak si ale bota poradí s překážkami?

Zvládla to nad očekávání dobře. Ručkovací a plazící překážky, nošení břemen, či házení koulí není o botách, to si dovolím vynechat.

Kde ale boty rozhodují?

První zkouškou Josefova byla voda – běh proti proudu řeky byl osvěžující, ale ne nepříjemný. Primus SG, který má některé části konstrukce společné s modelem Swimrun FG, zvládá vodu velmi dobře. Bota se promočí jako každá jiná, nicméně zůstává lehká a rychle proschne. Takže zde v pořádku. Překážky, kde je potřeba se opřít na tření (přeskakování zdí, výběh vlny a podobně) nedaly botě prostor pro chybu. Výběh prudkého kopce po kořenech a hlíně bota také zvládla dobře. Hrubý vzorek má výbornou trakci a díky obrovské pružnosti bota přilne jako přišitá. Jediným zklamáním byl hladký, mokrý beton, po kterém se vylézalo na jednom místě z řeky. Jen tam to klouzalo.

  5d7bd1d19132f

Klady:

+lehká bota
+skvělé posazení na noze
+mnoho místa pro správnou práci nártu, chodidla a prstů
+čitelnost terénu
+trakce (dostatečně vysoký vzorek, rovnoměrně rozmístěné dostatečně veliké špunty)
+dobrá stabilita a čitelnost balančních překážek
+pružný vstup do boty perfektně obemkne kotník a nepustí do boty mnoho nečistot
+v balení jsou kromě zdrhovadel také tkaničky, takže máte na výběr jak botu stahovat

Zápory:

-horší trakce na hladkém, mokrém povrchu
-zadrhovadla pravděpodobně nevydrží nečistoty a bude je třeba vyměnit za tkaničky 
-pro nezvyklé nohy v oblasti barefoot mohou být bolestivější delší závody

 

Hodnocení SG-ček po závodě OCR!

Celkový dojem z boty je pozitivní. Povedlo se mi vylepšit Josefovské maximum, co se týká umístění, takže jsem spokojen.
Tento závod však nenabízí mnoho bahna, proto tento typ terénu bude předmětem dalšího zkoumání.
Konkrétně tedy na pražském Gladiator race na konci října. Poté bude čas na další vyhodnocení.
Rozhodně však mohu říci jediné – nebojte se a přezujte naboso! Nohy Vám poděkují.